Salarissen in de chemie & life sciences stegen fors in 2023: inzichten uit het Bèta Beloningsonderzoek

De resultaten van het Bèta Beloningsonderzoek 2023 tonen een opmerkelijke salarisstijging onder werknemers in de chemie en life sciences sector. Volgens het onderzoek, uitgevoerd door Berenschot in opdracht van CheckMark Labrecruitment en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), stegen de salarissen in deze sector gemiddeld met 8,6%. Dit is een aanzienlijk hogere stijging in vergelijking met sectoren zoals IT (6,8%) en HR (7,4%), hoewel het nog steeds onder de 11% stijging van het Openbaar Bestuur blijft.


Een brede salarisstijging voor alle niveaus
Van jong tot oud, en van mbo tot wo, iedereen in de chemie & life sciences sector heeft in 2023 een salarisverhoging gezien. Dit in tegenstelling tot de zomer van 2022, toen de inflatie nog niet volledig was verdisconteerd in de salarissen. De huidige stijgingen zijn grotendeels toe te schrijven aan prijscompensaties, wat betekent dat de reële koopkracht van de werknemers enigszins is beschermd tegen de economische schommelingen.

Verwachtingen voor de toekomst
Interessant is dat de verwachtingen voor salarisstijgingen in het komende jaar lager zijn dan de daadwerkelijke stijgingen van vorig jaar. Vooral operators, postdocs en QA/RA-officers zagen bovengemiddelde stijgingen, terwijl labmanagers en scientists iets achterbleven. Voor 2024 verwachten operators een stijging van 10,5%, terwijl WO-analisten/technicians een stijging van 9,3% voorzien.

Werktevredenheid: meer dan alleen salaris
Ondanks de forse salarisstijgingen blijft salaris slechts een deel van het verhaal als het gaat om werktevredenheid. Net als voorgaande jaren staat ‘sfeer en collegialiteit’ bovenaan de lijst van factoren die bijdragen aan werktevredenheid, gevolgd door ‘waardering/erkenning’ en ‘werk-privé balans/vitaliteit’. Salaris komt pas op de vierde plaats. Dit benadrukt dat werkgevers naast een competitief salaris ook moeten investeren in een positieve werkomgeving en erkenning van hun werknemers. Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat met name een beter salarisaanbod een belangrijke pull-factor is voor passief werkzoekenden.

Conclusie
Het Bèta Beloningsonderzoek 2023 laat zien dat salaris een belangrijke rol speelt binnen het bredere palet van factoren die bijdragen aan werktevredenheid en zeker bij werknemersmobiliteit. Werkgevers in de chemie & life sciences sector doen er goed aan om niet alleen marktconform te belonen, maar ook te investeren in een positieve werkomgeving, erkenning van werknemers en een goede werk-privé balans. Alleen zo kunnen ze talent aantrekken en behouden in een concurrerende arbeidsmarkt.

Dit is een samenvatting van de belangrijkste resultaten. Download en lees het volledige onderzoek voor nog meer inzichten en salaristabellen.

Wil je meer weten over de resultaten van het onderzoek? Neem dan contact met ons op via cora@checkmark.nl of 088 00 211 00.

Nieuwsbericht C2W