Help mee en creëer aandacht voor onze mooie Noordzee

Wist u al dat CheckMark Stichting Duik de Noordzee Schoon een warm hart toedraagt? Wij sponsoren hun expedities en proberen, als Vriend van de Noordzee, met allerlei acties bij te dragen.

Stichting Duik de Noordzee Schoon onderstreept het belang van het behoud van natuurlijke en kunstmatige riffen in de Noordzee. Om de Noordzee schoon te maken en kennis te vergroten, organiseren zij jaarlijks expedities. Deze vrijwilligers hebben op 175 verschillende locaties al meer dan 75.000 kilo verloren vistuig geborgen. Sinds de ramp met de MSC Zoe in 2019 boven Ameland, ondernemen zij ook actie om het (plastic) afval dat tot oude wrakken verzandt, op te graven en te bergen.

Via deze weg brengen we een bijzonder sieraad onder de aandacht dat ontworpen is door Goudsmid Manon Herrewijnen. De armband is gebaseerd op het belang van de “double ender”, onderdeel van de uitrusting van een duiker. De duikers doen de schoonmaak op een diepte van 30 meter. Ze hebben gereedschap nodig om snel items los te maken en aan hun trimvest te bevestigen. Hierbij is een specifieke sluiting, een double ender, onmisbaar.

Bestel deze unieke uniseks armband via www.manonherrewijnen.com. Zij doneert een deel van de opbrengst van dit sieraad aan de stichting.
Daarbovenop doneert CheckMark € 10,00 voor iedere armband die via ons netwerk verkocht wordt. Vermeld ‘via CheckMark’ in een chatbericht via de site bij uw bestelling en wij doneren mee!

Help mee en creëer aandacht voor onze mooie Noordzee. We waarderen het enorm als u na uw aankoop hierover iets post op social media, gebruik hiervoor #embracethenorthsea en tag @CheckMarklab. Samen kunnen we meer betekenen.

Op vrijdag 24 juni is er weer een bijzondere expeditie geweest.

Lees hieronder te bevindingen en bekijk hier de prachtige film van de expeditie.

Gisteravond zijn 15 vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon weer aangekomen in de haven van Stellendam. Zij hebben in 8 dagen ongeveer 5.700 kilo visnetten en vislood verwijderd van Nederlandse, Belgische en Franse wrakken. Daarnaast hebben ze twee nieuwe diersoorten voor de Nederlandse Noordzee gevonden.

Een belangrijke doelstelling van deze 17e expeditie is het verwijderen van zoveel mogelijk verloren afval op de Noordzeewrakken. Er zijn 14 duiken gemaakt op negen verschillende wrakken. Gisteren hebben zij ruim 5.000 kilo netten en 700 kilo vislood uit zee aan land gebracht. De netten, lijnen, kreeftenkooien, vishaken en giftig vislood vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Opvallend waren de vele warrelnetten waarin tientallen kreeften, krabben en vissen verstrikt zaten. De dieren die nog leefden zijn door de vrijwilligers voorzichtig bevrijd.

Een tweede doelstelling is het monitoren van de biodiversiteit. Hoewel slechts één duik in Nederland werd gemaakt, werden op wrak 1802 meteen twee nieuwe soorten voor ons land aangetroffen.

Al deze activiteiten zijn door een fotograaf en filmer vastgelegd. Door deze foto’s en filmbeelden wil de stichting betrokkenheid creëren en meer bekendheid geven aan de Noordzee en de noodzaak tot bescherming.

De vrijwilligers hebben de afgelopen 12 jaar 80.000 kilo afval geborgen van de wrakken in de Noordzee. Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 300 verschillende diersoorten op de Nederlandse wrakken. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten en ze luwe plekken veroorzaken in de stroming. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vast zit aan wrakdelen of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers verwijderen het afval met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren.

Lees meer over het bijzondere werk van de stichting op https://www.duikdenoordzeeschoon.nl en https://www.vriendenvandenoordzee.nl.