Kennisplatform Labmanagers: Op weg naar een duurzamer laboratorium: Ideeën en tools om de milieueffecten te verminderen
Op donderdag 3 april kwamen de sectoren life sciences en chemie samen voor een inspirerende bijeenkomst met het thema “Op weg naar een duurzamer laboratorium: Ideeën en tools om de milieueffecten te verminderen”, georganiseerd door CheckMark in samenwerking met Leyden Labs. Deze kennissessie inspireerde labmanagers om hun laboratoria op een duurzamere manier te laten functioneren.
Leyden Labs is gevestigd in het Plus Ultra-gebouw op het Leiden BioScience Park. We verwelkomden ongeveer 40 professionals van ongeveer 26 toonaangevende organisaties binnen de life sciences en chemie, die zowel onderzoekslaboratoria als routinelaboratoria vertegenwoordigen. Zij zijn allemaal op zoek naar manieren om op een duurzamere manier te werken in hun laboratoria.
Introducties
Sven Hemmink, algemeen directeur bij CheckMark, begon het evenement met een openingswoord. Daarna verwelkomden Theo de Haas (Kadans) en Menno van Lummel (Leyden Labs) het publiek in het Plus Ultra-gebouw en Leyden Labs als de gastorganisaties van het evenement.
Verhelderende sessies over duurzaamheid
Mandy Erkelens, Postdoctoraal Onderzoeker LUMC / Kernlid Green Labs NL, presenteerde als eerste over de missie van Green Labs NL. Deze missie is het versnellen van de overgang naar een rechtvaardige en duurzame laboratoriumomgeving en wetenschappelijke landschappen in Nederland en daarbuiten. Mandy gaf een overzicht van de projecten van Green Labs NL, zoals de ontwikkeling van open-access onderwijsmateriaal en de coördinatie van duurzaamheidprogramma’s voor laboratoria in Nederland. Ze legde in meer detail uit hoe je je CO2-voetafdruk kunt verminderen, vooral scope 2 en 3.
Elza Duijm, Hoofd Laboratoria bij het Naturalis Biodiversity Center, deelde haar visie op duurzaamheid niet alleen als een ethische verplichting, maar ook als een kans om wetenschappelijk werk te verbeteren. “Hoewel onze laboratoria essentieel zijn voor biodiversiteitsonderzoek, hebben ze ook een aanzienlijke impact op het milieu,” is Elza’s standpunt. Sommige van de vragen die ze behandelde waren: “Welke stappen kunnen we nemen om deze impact te minimaliseren? Hoe kunnen we innovatieve technologieën en methoden integreren om duurzamer onderzoek mogelijk te maken? En hoe kunnen we de bredere wetenschappelijke en laboratoriumgemeenschap inspireren om duurzaamheid niet als een last te zien, maar als een integraal onderdeel van uitstekend onderzoek en laboratoriumprocessen? Door samen te werken en best practices te delen, kunnen we het voortouw nemen in het duurzamer maken van wetenschappelijk onderzoek en bijdragen aan een gezondere planeet,” aldus Elza.
Tomica Kralj, sustainability en continuous improvement lead bij Pharming Technologies BV, betrok het publiek met zijn praktische ervaring in het implementeren van groene ideeën in het R&D-laboratorium van een farmaceutisch bedrijf. Hij leidde de groep door het proces van het oprichten van een duurzaamheidsteam bij LBSP (Leiden Bio Science Park) en de daarbij behorende uitdagingen, zoals het verbinden en organiseren van mensen uit verschillende bedrijven. Lopende duurzaamheidsprojecten bij LBSP werden gepresenteerd door Tomica. Zijn lezing was zowel nuttig voor mensen die werken bij LBSP, om te zien welke concrete stappen ze kunnen nemen op hun pad naar duurzaamheid, als voor mensen buiten Leiden om inzicht te krijgen in het opbouwen van een community.
Netwerken en labrondleidingen
Na de lezingen werden de bezoekers meegenomen voor een rondleiding door de state-of-the-art laboratoria van Leyden Labs. Tevens was er een netwerkborrel georganiseerd, waarbij nieuwe contacten werden gelegd tussen de aanwezigen en sprekers in een informele sfeer.
De feedback van de deelnemers op de bijeenkomst was zeer positief, waarbij de rol van het evenement in het bevorderen van een duurzame laboratoria goed onder de aandacht is gekomen. De expertise die door de sprekers werd gedeeld werd als inspirerend ervaren.
Samen werken aan een duurzamere toekomst voor laboratoria
De bijeenkomst liet zien dat duurzaamheid in laboratoria niet alleen noodzakelijk is, maar ook haalbaar en inspirerend kan zijn. Door kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en concrete tools aan te reiken, zetten we samen stappen richting een groenere laboratoriumpraktijk. Of het nu gaat om het reduceren van CO₂-uitstoot, het slim inzetten van technologie, of het bouwen van een community die duurzaamheid omarmt – het begint allemaal met bewustwording en samenwerking.
Wil jij ook deel uitmaken van dit groeiende netwerk van laboratoriumprofessionals die de toekomst vormgeven? Meld je dan aan voor de volgende editie van het Kennisplaform Labmanagers.
Do you want to participate in the KPLM?
Read more about the KPLM and sign up for the next edition.