Help mee en creëer aandacht voor onze mooie Noordzee

Wist u al dat CheckMark Stichting Duik de Noordzee Schoon een warm hart toedraagt? Wij sponsoren hun expedities en proberen, als Vriend van de Noordzee, met allerlei acties bij te dragen.

Stichting Duik de Noordzee Schoon onderstreept het belang van het behoud van natuurlijke en kunstmatige riffen in de Noordzee. Om de Noordzee schoon te maken en kennis te vergroten, organiseren zij jaarlijks expedities. Deze vrijwilligers hebben op 175 verschillende locaties al meer dan 75.000 kilo verloren vistuig geborgen. Sinds de ramp met de MSC Zoe in 2019 boven Ameland, ondernemen zij ook actie om het (plastic) afval dat tot oude wrakken verzandt, op te graven en te bergen.

Via deze weg brengen we een bijzonder sieraad onder de aandacht dat ontworpen is door Goudsmid Manon Herrewijnen. De armband is gebaseerd op het belang van de “double ender”, onderdeel van de uitrusting van een duiker. De duikers doen de schoonmaak op een diepte van 30 meter. Ze hebben gereedschap nodig om snel items los te maken en aan hun trimvest te bevestigen. Hierbij is een specifieke sluiting, een double ender, onmisbaar.

Bestel deze unieke uniseks armband via www.manonherrewijnen.com. Zij doneert een deel van de opbrengst van dit sieraad aan de stichting.
Daarbovenop doneert CheckMark € 10,00 voor iedere armband die via ons netwerk verkocht wordt. Vermeld ‘via CheckMark’ in een chatbericht via de site bij uw bestelling en wij doneren mee!

Help mee en creëer aandacht voor onze mooie Noordzee. We waarderen het enorm als u na uw aankoop hierover iets post op social media, gebruik hiervoor #embracethenorthsea en tag @CheckMarklab. Samen kunnen we meer betekenen.

Sportduikers doen in juni een clean up in de Belgische Noordzee

Een duikteam, bestaande uit 16 vrijwilligers, start vrijdag 24 juni met een 9-daags schoonmaakevenement. Op 15 verschillende wrakken verwijderen de duikers zoveel mogelijk verspeelde netten, vislood en ander afval. Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op de wrakken. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten. Vaak treffen de duikers krabben, kreeften en vissen aan die verstrikt zitten in het afval. De dieren die nog leven, worden voorzichtig losgesneden en bevrijd. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vast zit aan wrakdelen of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers verwijderen het afval met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren.

Het team vertrekt uit Stellendam met de MS Tender en vaart langs de Zeeuwse kust naar België. Onderweg wordt zoveel mogelijk gedoken op locaties waar veel visserijafval wordt verwacht. Dit wordt de 17de schoonmaakexpeditie die de stichting organiseert. Voor het eerst duikt het team overwegend in Belgisch water.

U kunt ze komen uitzwaaien en check ook https://www.duikdenoordzeeschoon.nl en https://www.vriendenvandenoordzee.nl.

Dank u wel!